Güneysınır ilçesinde Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020 yılında yaptırılan 587 m2 lik kapalı alana sahip, içerisinde idari odası, kazan ünitesi, ve park alanı bulunan damıtma tesisinde; lavanta, kekik, adaçayı vb. tıbbi aromatik bitkilerin yağları çıkarılmaktadır. Bu tesis lavanta, kekik, adaçayı vb. tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği yapan değerli üreticilerimizin hizmetine sunulmuştur. Bu sayede ekonomik değeri ve kalitesi yüksek yağ çıkartılıp tarım ve turizm sektöründe ilerlemesi hedeflenmiştir.

Güneysınır ilçemizde çiftçiler ve tıbbi aromatik bitkiler üreticilerimizin birlikte hareket etmelerini sağlamak, ürün ya da hizmet arzını düzenleyerek bireylerin ya da küçük işletmelerin pazar gücünü artırmak amacıyla Güneysınır Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurularak çiftçilerimizin örgütlü bir yapıya kavuşmasını sağladık

Lavandin/Lavender Damıtma Yöntemi

Günümüzde aromatik bitkilerden uçucu yağ elde edilmesinde farklı yöntemler kullanılmaktadır. Lavanta gibi uçucu yağları bitki yüzeyindeki salgı tüylerinde olan bitkilerde en sık kullanılan yöntem buhar distilasyon yöntemidir. Damıtmada genellikle çelik kazanlar kullanılmaktadır. Kullanılan kazanların gövdesi 2.5 mm kalınlığında AISI 304 kaliteli paslanmaz çelik ve bombelidir. Çalışma sistemi direk buhar kollektör sistemlidir. Yağlı su soğutma sistemi plakalı eşanjör buharı suya dönüştürme kapasitelidir. Florentin kabı gövdeden 2 parçaya ayrılabilen contalı cıvatalıdır. Buhar kazanı tam silindirik olup sıvı ve katı yakıtla uyumludur. Buhar kazanı, manometre, su seviye göstergesi, kazan armatürlerine sahip, otomatik su yumuşatma sistemi, su kondens tankı, besi pompası, duman ve baca kanalı kazan kontrol panosu olan sistemdir. Çiçek kazanı içerisine taze saplı lavanta çiçeği konulur. Böylece sıcak kuru buhar çiçek yüzeyindeki salgı tüylerini patlatarak beraberinde uçucu yağları da sürükler ve kondensere doğru yönlendirir. Kondensere ulaşan su buharı ve uçucu yağ yoğunlaşarak florentin kabında birikir. Florentin kabında uçucu yağ üstte toplanır, altta kalan su ise lavanta hidrosolüdür. Yaklaşık 2 saat süren distilasyon sununda 50-75 kg lavandin çiçeğinde 1 kg, 75-100 kg lavender çiçeğinden 1 kg uçucu yağ elde edilir.

Lavanta Hidrosolü

Damıtma sonunda uçucu yağın altında kalan lavanta hidrosolünün ana bileşenleri linalool, α-terpinol, borneol, okaliptol, trans-Geraniol ve nerol olup, genellikle lavanta hidrosolünde % 0.1 civarında uçucu yağ bulunmaktadır.