Lavanta Yetiştiriciliği Projesinde kazanımlar ve sonuçları şunlardır:
1.Lavanta bitkisi yapılan çalışmalar sonucunda kurak şartlarda da rahat bir şekilde yetiştirilebilmektedir.
2. Lavanta bitkisi çiçeklerinden elde edilen yağından, yaş/kuru çiçek demetlerinin doğrudan pazara sunulmasından, bal arılarını polen ve çiçekleri ile desteklemesine çiftçinin gelirini arttırmasına, çeşitlendirmesine ve estetik zenginliğine katkı sağlamaktadır.
3. Önemli zarar oluşturabilecek kayda değer hastalık ve zararlıya rastlanmamıştır.
4. Üçüncü yılını arazide tamamlamış lavanta bitkisinin ortalama tek seferde yaş saplı çiçek verimi 300-500 kilogram civarındadır. Bir dekardan kuru lavanta ortalama 200-300 kilogram civarıdır. Bitkilerin başarılı bir şekilde yetiştirilmesiyle alternatif ve yüksek getirili faaliyet alanı oluşturulacaktır.
5. Ortalama bal verimi 20-30 kg/da’ dır. Lavanta balı yüksek fiyatla alıcı bulduğundan oldukça önemli bir gelir kaynağı oluşturabilir.
6. Ekonomik analize bakıldığında çok farklı şekilde gelir elde etmek mümkündür. Özellikle internet üzerinden kurutulmuş saplı veya tomurcuk satışı oldukça kârlı görünmektedir.
7. Dünyada lavanta tüketimi ve pazarlama şekilleriyle ilgili, bal üretim potansiyeli, yetiştiricilik temel ve pratik ilkeleri konularında lavanta üreticilerine mutlaka bilgilendirme yapılmalıdır. Özellikle lavanta bitkisi ve ürünleriyle değerlendirilme şekilleri, pazarlanabilecek ürünler ve yöntemleri konusunda eğitimler verilmeli, bilgilendirme yapılmalıdır. Düzenlenecek çiftçi toplantıları, tarla günü ile kamuoyunda bir farkındalık oluşturulacak ve bu uygulama sonuçları ile ekim alanlarında önemli bir artış sağlanacaktır.
8. Damıtma tesisinde yağ çıkarmak ekonomik olup, üretimin artması sağlanmalıdır. Özellikle ürünün elde kalmasını da engellemek amacıyla mutlaka yağ çıkarılarak ürün değerlendirilmelidir. Bitkilerin tam çiçeklenme devresinde en yüksek yağ verimine ulaşması nedeniyle hasat sonrası damıtma işleminin hemen yapılması gerekir.
9. Bütün kaynaklarda yağ için analizin %80 çiçeklenme başlangıcında yapılmasının genel yağ ve verim kalitesine çok etki ettiği vurgulanmaktadır. Bu aynı zamanda bitkilerin daha fazla sayıda hasada izin vermesine neden olacaktır.
10. Sonuç olarak lavanta bitkisi alternatif gelir kaynakları arasında yer alabilir. Özellikle İngiliz lavantası olarak da bilinen L. angustifolia biraz daha sert iklime dayanım açısından iyi olduğu için yaygınlaştırılabilir. Ancak çok farklı verimli çeşitler bölgede yaygınlaştırılmalıdır.
İç Anadolu Bölgesi yıllık yağış ortalaması 300-350 mm olup yazın birkaç kez damlama sulama yapılması, yaz sonunda yağışlar düşene kadar aşırı kuraklık zararını önleyicidir. Yağış yüksek verimlilik ve kalite için kritik öneme sahiptir.
Ayrıca topraktan kaldırılan besin elementleri kadar elementlerinde toprağa gübreleme suretiyle verilmesi verimliliği teşvik edecektir.
Lavanta tarlaları görselliğiyle cazibe merkezleri haline gelirken, kırsal turizmin canlandırılmasında da önemli rol oynuyor. Lavanta bölgedeki arıcılar tarafından erken ilkbaharda bol nektar sağlaması ve üretilen lavanta balının yüksek gelir getirmesiyle sebebiyle fazlaca tercih edilmektedir. Arıcılık faaliyetlerinin artırılmasını da teşvik etmektedir.